Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Oliwa extra virgin "L'Originale" z mieszanki włoskich odmian oliwek
Puszka o objętości 3 litrów
Charakterystyka oliwy "L'Originale":
Ta łagodna oliwa z oliwek extra virgin pozyskiwana jest z mieszanki odmian: Bosana, Coratina, Ogliarola, Carolea i Semidana. Tłoczona jest z oliwek późnego zbioru - dojrzałych, słodszych i pozbawionych ostrych akcentów - dzięki czemu jest bardziej uniwersalna w użyciu. Oliwa "L'Originale" zawiera w sobie owocowy aromat dojrzałych oliwek, dopełniany roślinno-listnymi i pomidorowymi nutami. Jej smak określany jest jako średnio intensywny, zrównoważony, z łagodnymi pikantnymi i goryczkowymi akcentami. "L'Originale" ma klarowny kolor z pogranicza żółci i złota.
Oliwa "L'Originale" stanowi doskonały dodatek do przystawek, w szczególności owoców morza i skorupiaków. Dodaje charakteru puree i innym przecierom warzywnym, a także świeżym serom niedojrzewającym. Ta oliwa jest doskonałym składnikiem potraw na gorąco, wypieków i dań przyrządzanych na patelni, np. podsmażanych warzyw.
Składniki: 100% oliwa extra virgin z oliwek włoskich odmian: Bosana, Coratina, Ogliarola, Carolea i Semidana, w zmiennych proporcjach.
Oliwa zamknięta jest w puszce, która chroni smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze przed negatywnym wpływem światła.
Objętość: 3000 ml
Wyprodukowano we Włoszech.
Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!
Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!
Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)