62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Szafran w proszku, 1 kategoria, AAA, blister, 0,60g.

Szafran w proszku, 1 kategoria, AAA, w blistrze zawierającym:

4 saszetki szafranu, każda po 0,15g

Masa netto: 0,60g

  • 22,00 zł
  • Dodaj recenzję:
  • Producent:

    Simorgh S.N.C.
  • Dostępność:

    Jest Jest  (5 szt.)
  • szt.

dostawa
w 24h

darmowa dostawa
od 300 zł

zobacz jak
zapakujemy Twój produkt

Szafran w proszku, 1 kategoria, AAA, w blistrze zawierającym:

4 saszetki szafranu, każda po 0,15g. Łączna masa netto: 0,60g

Najchętniej spożywany jest szafran w proszku, ponieważ jest to bardzo praktyczna forma. 
Choć w sproszkowanej formie dotychczas pojawiał się rzadko na rynku produkt wysokiej jakości, to Simorgh wypełnił tę lukę. Firma wprowadziła na rynek szafran w proszku, który powstaje w wyniku zmielenia szafranu Super Nagina All Red najwyższej klasy AAA, 1 kategorii. 

Ten wyjątkowy szafran może poszczycić się właściwościami o rekordowych wartościach krocyny i pikrokrocyny, czyli aktywnych składników które nadają szafranowi żółtawo-czerwony kolor. Uważa się, że te substancje mają wpływ na wytważanie serotoniny w mózgu.

Włoska firma Simorgh importuje najwyższej jakości szafran bezpośrednio z Iranu, kraju o bogatej tradycji upraw tej aromatycznej przyprawy. Współpracuje ściśle z miejscową kooperatywą rolniczą, a produkty są poddane badaniom chemicznym i certyfikacji Irańskiego Ministerstwa Rolnictwa.

Na świecie zużywa się około 300 ton szafranu, około 3 ton we Włoszech, a jednocześnie rynek pełen jest szafranu o bardzo niskiej jakości, bez gwarancji pochodzenia, bez informacji na temat kalasyfikacji, czy odmianie szafranu.

Simorgh importuje i dystrybuuje głównie produkty pierwszego stopnia, zwykle oznaczone potrójną literą A (AAA), która wskazuje kategorię powyżej pierwszego stopnia, zwaną doskonałą. Szafran posiada certyfikaty w klasach od 1 do 4, gdzie 1 jest kategorią najcenniejszą.

Szafran we włoskiej kuchni jest najczęściej stosowany do risotto alla milanese, czyli kremowego risotta z dodatkiem szafranu. Jednak zastosowanie tej cennej przyprawy jest naprawdę szerokie: istnieją liczne przepisy na dania makaronowe, mięsne czy rybne (szczególnie owoce morza) z szafranem, a nawet chlebek, czy desery z szafranem.

Kraj pochodzenia: Iran

Improter: Simorgh, Włochy

Najlepiej spożyć przed: 31.12.2024

  • Apulia Food
  • BUSTI
  • Acetaia Mussini
  • La Bottera
  • San Giuliano
  • Simorgh S.N.C.
  • Happy Mama
  • PastaJesce
  • Amedei
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • Pasta Bertoli
  • Deseo
  • Fratelli CARLI
  • Nord Salse
  • API Food
  • Filippone
  • Le Asolane
  • Frescolat
  • NOVELLA
  • Tiberino
  • Eurocaf
  • Madama Oliva
  • Argiolas Formaggi
  • Le Veneziane
  • Galup
  • Bortolotti Salumi
  • Blanco
  • IAQUILAT
  • Ronco Luigina
  • iFerrari
  • Quore Puro
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • Marilungo Campofilone
  • Galfre'
  • Dolcezze Del Forno
  • Fattorie Fiandino
  • Mozzarisella
  • Frantoio Moscato
  • Natural Boom
  • Verys
  • Sa Marigosa
  • Inaudi
  • Bonfante
  • Gusto Toscano