Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Szafran w proszku, 1 kategoria, AAA, 1g.
Szafran w proszku, 1 kategoria, AAA, 1g.
Najchętniej spożywany jest szafran w proszku, ponieważ jest to bardzo praktyczna forma.
Choć w sproszkowanej formie dotychczas pojawiał się rzadko na rynku produkt wysokiej jakości, to Simorgh wypełnił tę lukę rynkową. Firma wprowadziła na rynek szafran w proszku, który powstaje w wyniku zmielenia szafranu Super Nagina All Red najwyższej klasy AAA, 1 kategorii.
Ten wyjątkowy szafran może poszczycić się właściwościami o rekordowych wartościach krocyny i pikrokrocyny, czyli aktywnych składników które nadają szafranowi żółtawo-czerwony kolor. Uważa się, że te substancje mają wpływ na wytważanie serotoniny w mózgu.
Włoska firma Simorgh importuje najwyższej jakości szafran bezpośrednio z Iranu, kraju o bogatej tradycji upraw tej aromatycznej przyprawy. Współpracuje ściśle z miejscową kooperatywą rolniczą, a produkty są poddane badaniom chemicznym i certyfikacji Irańskiego Ministerstwa Rolnictwa.
Na świecie zużywa się około 300 ton szafranu, około 3 ton we Włoszech, a jednocześnie rynek pełen jest szafranu o bardzo niskiej jakości, bez gwarancji pochodzenia, bez informacji na temat kalasyfikacji, czy odmianie szafranu.
Simorgh importuje i dystrybuuje głównie produkty pierwszego stopnia, zwykle oznaczone potrójną literą A (AAA), która wskazuje kategorię powyżej pierwszego stopnia, zwaną doskonałą. Szafran posiada certyfikaty w klasach od 1 do 4, gdzie 1 jest kategorią najcenniejszą.
Szafran we włoskiej kuchni jest najczęściej stosowany do risotto alla milanese, czyli kremowego risotta z dodatkiem szafranu. Jednak zastosowanie tej cennej przyprawy jest naprawdę szerokie: istnieją liczne przepisy na dania makaronowe, mięsne czy rybne (szczególnie owoce morza) z szafranem, a nawet chlebek, czy desery z szafranem.
Kraj pochodzenia: Iran
Improter: Simorgh, Włochy
Najlepiej spożyć przed: 31.03.2026