Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Risotto z bottargą i skórką cytryny, 200g
Masa netto : 200 g
Jeśli szukasz prostego, ale jednocześnie smacznego przepisu na obiad, gotowe risotto z bottargą z tuńczyka i skórką cytryny zachwyci Cię swoim intensywnym i świeżym smakiem
Marka Tiberino oferuje najlepsze dania typowe dla włoskiej kuchni: makarony, risotta, zupy (i wiele więcej), w formie łatwych do przygotowania dań jednogarnkowych. Wystarczy głęboka patelnia, woda i odrobina oliwy z oliwek, aby zawartość torebki w mig uraczyła każdego zabieganego fana włoskiej kuchni. To fantastyczne rozwiązanie dla ludzi żyjących w biegu, ale również dla podróżników, alpinistów, amatorów wypadów na łono natury. Wszędzie tam, gdzie brakuje czasu lub dostępu do wygodnej kuchni - Tiberino sprawdzi się na medal, oferując szybki, pożywny i pełen smaku posiłek!
Produkty te mogą poszczycić się swoim udziałem w trakcie trwania misji kosmicznych, ponieważ wszystkie dania z oferty Tiberino stanowią wartościowy posiłek, pokrywający zwiększone potrzeby żywieniowe astronautów pracujących na stacjach kosmicznych.
Tiberino to rodzinna firma, która swoje korzenie ma w centrum stolicy Apulii, Bari. Wielopokoleniowa rodzinna pasja do tradycyjnych włoskich smaków sprawiła, że otwarty w XIXw. mały sklepik spożywczy urósł z czasem do rozmiarów rozpoznawalnej na całym świecie marki, kojarzonej z prostotą i składnikami najlepszej jakości.
Składniki: ryż Carnaroli 92%, bottarga z tuńczyka 5% (suszona ikra tuńczyka), bulion warzywny (sól jodowana: 45,8%, ekstrakt bulionu z białka sojowego i kukurydzianego, suszone warzywa w różnych proporcjach (ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, pietruszka, seler, pomidory): 19% olej z nasion kukurydzy, mąka ryżowa, cytryna, czosnek, seler, marchew, cebula, pietruszka, oliwa extra vergin.
Może zawierać gluten, orzechy, migdały, soję, seler naciowy, sezam, jajka, tuńczyka.
Bez glutaminianu, sztucznych ani odzwierzęcych dodatków.
Przygotowanie: Na patelni lub w garnku zagotować 700ml wody, dodać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsypać zawartość, przykryć i mieszać od czasu do czasu. Gotować na średnim ogniu aż płyn nie zostanie niemal całkiem wchłonięty. Można dodać 1 chochlę wody podczas gotowania, jeśli chcemy uzyskać strukturę mniej al dente.Po zdjęciu z gazu dodać soli i odczekać minutę, dodać kilka łyżek gorącej wody i wymieszać, aby wszystko dobrze się połączyło. Dodać odrobinę oliwy z oliwek lub masła.
Sugestie: można dodać 1/4 kieliszka białego wina do gotującej wody, a przed podaniem doprawić świeżą pietruszką, szczyptą pieprzu, delikatną oliwą extra vergine, odrobiną smażonej bułki tartej.
Wartości odżywcze na 100g: energia 1422kJ/335kcal, tłuszcze: 02g w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,6g, węglowodany 70,6g, w tym cukry 0,6g, białko 8,1g, błonnik: 1g, sól: 3g.
Masa netto: 200g
Producent: Sudalimentia, Apulia, Włochy