Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Ocet balsamiczny z Modeny IGP - tradycyjny ocet balsamiczny z apelacją ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne
Pojemność: 250 ml
Aceto Balsamico di Modena IGP - tradycyjny ocet balsamiczny z apelacją ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne
Podobnie jak wszystkie octy Acetaia Mussini, ten produkt wytwarzany jest na bazie wyselekcjonowanych moszczów gronowych, powstaje zgodnie z zaleceniami Konsorcjum Octu Balsamicznego z Modeny. Podczas produkcji stosuje się wyłącznie certyfikowane surowce, a leżakowanie przebiega w specjalnie dedykowanych dębowych beczkach.
Składniki: gotowany moszcz winny, ocet winny
Octy balsamiczne rodziny Mussini powstają z najwyższej jakości moszczu winnego. Obszary, na których uprawiane są odmiany winorośli balsamicznych, słyną ze szczególnych właściwości gleby, gwarantujących zdecydowany smak i charakterdojrzałych winogron. Poza użyciem najlepszych składników, na jakość octuwypływaja również inne czynniki, z których najważniejszą jest uważna metoda produkcji i dojrzewania, poparta wieloletnią tradycją rodziny Mussinich. Po etapie dokładnego miażdżenia winogron, następuje proces kilkudniowego, powolnego gotowania. Powstały wówczas moszcz przelewa się kolejno z beczki, do beczki i pozostawia się go, by leżakował i dojrzewał. W procesie leżakowania, modeński ocet balsamiczny wystawiony jest na działanie naturalnych warunków klimatycznych, w tym wysokich temperatur, które wpływają na intensywniejszy przebieg procesów fermentacyjnych, a także przyspieszają parowanie wody z moszczu. Każda kolejna beczka, do której przelewa się dojrzewający ocet, jest mniejsza od swojej
poprzedniczki. W rezultacie wielokrotnego przelewania, z beczki do beczki, gotowy ocet balsamiczny zachwyca perfekcją, w każdym mililitrze.
Symbol 3 złotych medali na butelce (Medaglie D'Oro) oznacza, że w procesie wytwarzania ocet jest przelewany 9 razy z beczki do beczki, co gwarantuje bardziej intensywny smak i wyższą jakość.
Kwasowość octu: 6%, gęstość: 1,25.
Ocet charakteryzuje się harmonijnym słodko-kwaśnym smakiem, posiada ciemnobrunatny kolor.
Sprawdzi się idealnie do sałatek, jajek, tuńczyka, marynat ryb i mięs, białych i czerwonych mięs, grillowanych i gotowanych ryb, owoców morza, omletów, pieczonych i gotowanych ziemiaków
Ocet w ozdobnej tubie będzie także pięknym i wyrafinowanym prezentem dla każdego miłośnika kulinariów.
Pojemność: 250 ml
Producent: Acetaia Mussini, Modena, Włochy