Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Ocet balsamiczny z Modeny IGP 4 Medale - tradycyjny ocet balsamiczny z apelacją ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne
Pojemność: 250 ml
Aceto Balsamico di Modena IGP - tradycyjny ocet balsamiczny z apelacją ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne
Ocet balsamiczny z Modeny I.G.P. firmy Acetaia Mussini charakteryzuje się gładką strukturą, ciemną barwą o złotych refleksach, wyważonym słodko-kwaśnym smakiem i wysoką gęstością. Otrzymywany jest z mieszanki gotowanych moszczów z typowych lokalnych winogron, z niewielkim dodatkiem octu winnego. Leżakuje w dębowych beczkach. Cały proces wytwarzania odbywa się zgodnie z zaleceniami Konsorcjum Octu Balsamicznego z Modeny.
Octy balsamiczne rodziny Mussini powstają z najwyższej jakości moszczu winnego. Obszary, na których uprawiane są odmiany winorośli balsamicznych, słyną ze szczególnych właściwości gleby, gwarantujących zdecydowany smak i charakter dojrzałych winogron. Poza użyciem najlepszych składników, na jakość octu wpływają również inne czynniki, z których najważniejszą jest uważna metoda produkcji i dojrzewania, poparta wieloletnią tradycją rodziny Mussinich. Po etapie dokładnego miażdżenia winogron, następuje proces kilkudniowego, powolnego gotowania. Powstały wówczas moszcz przelewa się kolejno z beczki, do beczki i pozostawia się go, by leżakował i dojrzewał. W procesie leżakowania, modeński ocet balsamiczny wystawiony jest na działanie naturalnych warunków klimatycznych, w tym wysokich temperatur, które wpływają na intensywniejszy przebieg procesów fermentacyjnych, a także przyspieszają parowanie wody z moszczu. Każda kolejna beczka, do której przelewa się dojrzewający ocet, jest mniejsza od swojej
poprzedniczki. W rezultacie wielokrotnego przelewania, z beczki do beczki, gotowy ocet balsamiczny zachwyca perfekcją, w każdym mililitrze.
Symbol 4 złotych medali na butelce (Medaglie D'Oro) oznacza, że w procesie wytwarzania ocet jest przelewany 12 razy z beczki do beczki, co gwarantuje wysoką gęstość, łagodny słodkawy smak i bardzo wysoką jakość.
Kwasowość octu: 6%, gęstość: 1,30.
Sprawdzi się idealnie do gotowanych lub grillowanych warzyw, pieczeni, gotowanych mięs, grillowanych i gotowanych ryb, owoców morza, omletów, dojrzewających serów, sałatek owocowych, deserów, a nawet jako digestivo, czyli poobiedni trunek na poprawę trawienia.
Ten ocet o wysokiej jakości, w ozdobnej butelce, będzie pięknym i wyrafinowanym prezentem dla każdego miłośnika kulinariów.
Pojemność: 250 ml
Producent: Acetaia Mussini, Modena, Włochy