Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Oliwa z oliwek extra vergine monocultivar Athinolia
Pojemność: 500 ml
Oliwa z oliwek extra vergine monocultivar Athinolia 500 ml
Wartości odżywcze w 100 g : energia 3389 kJ/824kcal , tłuszcz 92g , w tym kwasy nasycone 14g , węglowodany 0g, w tym cukry 0 g , białko 0 g , sól 0 g .
Oliwa wytłaczana z jednej odmiany oliwek uprawianych na greckim Poleponezie - Athinolia, staranne wyselekcjonowanej przez Fratelli Carli. Każdego roku podczas kampanii olejowej firma poszukuje najlepszych odmian oliw, o niepowtarzalnych nutach aromatycznych i niuansach smakowych, które pomagają kreować organoleptyczny profil klasycznych oliw extra vergine (EVO) marki Carli.
Odmiana Athinolia, lepiej znana jako Mastoidis, słynie z intensywnego aromatycznego i owocowego aromatu. Dojrzewanie następuje dość wcześnie, dlatego zbiory kończą się również dość wcześnie, między końcem listopada a początkiem grudnia. Oliwki nienarażone na zimowe deszcze i chłody gwaranują niską kwasowość oraz wysoką jakość tej oliwy.
Oliwa Athinolia charakteryzuje się złotozieloną barwą, typową dla tej odmiany pochodzenia, świeżym aromatem roślinnym z nutą świeżej trawy i pomidora. Jej zastosowanie w kuchni jest dość uniwersalne, warto dodać jej do carpaccio, sałatki z kalmarów i ziemniaków, podkreśli smak świeżych serów oraz oczywiście na grzance.
Butelka z ciemnego szkła, objętość 500 ml
Producent: Fratelli CARLI, Liguria, Włochy