Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Oliwa extra vergine z oliwek odmiany "Bosana" z Sardynii
Objętość: 500ml
Charakterystyka oliwy "Bosana":
Ta jednogatunkowa oliwa z oliwek extra virgin pozyskiwana jest z oliwek odmiany "Bosana", charakterystycznej dla północnej Sardynii, a w szczególności okolic Alghero. Oliwa "Bosana" stanowi esencję Sardynii i zawiera w sobie aromatyczne nuty przywodzące na myśl pomidory i karczochy. Średnio intensywny smak tej oliwy jest owocowy, z domieszką karczochów i ziół, o lekko goryczkowym posmaku, z pikantnym wykończeniem. "Bosana" ma złocisto-żółty kolor, z zielonymi refleksami.
Oliwa "Bosana" najlepiej sprawdza się w połączeniu z surowymi i świeżymi produktami, wzbogacając ich smak. Jest również doskonała, jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw, a także jako akcent w talerzu zupy.
Składniki: 100% oliwa extra virgin z oliwek sardyńskiej odmiany Bosana.
Oliwa zamknięta jest w butelce z ciemnego zielonego szkła, które chroni smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze przed negatywnym wpływem światła.
Objętość: 500 ml
Wyprodukowano we Włoszech.
Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!
Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!
Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)