Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Oliwa extra virgin "L'Originale Non Filtrato" z mieszanki włoskich odmian oliwek
Objętość: 1 litr
Charakterystyka oliwy "L'Originale Non Filtrato":
"Non Filtrato" pochodzi z najlepszych oliwek zebranych na początku sezonu oliwnego, w optymalnej fazie dojrzałości, dzięki czemu zachowuje najwięcej drogocennych wartości odżywczych, za które oliwa jest najbardziej ceniona. Celowo niefiltrowana, zachowuje większe ilości witaminy E i polifenoli. Charakteryzuje się gęstą i nieprzejrzystą oliwną konsystencją, typową dla olejów niefiltrowanych, a także intensywnie żółtym kolorem z zielonymi odcieniami. Aromat "Non Filtrato" jest przyjemnie owocowy, z nutami pomidorów i aromatycznymi akcentami ziołowymi. Jej smak cechuje się średnią intensywnością, z wyważoną goryczką i ostrością.
Oliwa "Non filtrato" stanowi doskonałą bazę do dressingów i sosów na zimno. Poleca się ją również do doprawienia sałatek, bruschetty lub polania na gorącą foccacię. "Non filtrato" stanowi trafione połączenie z wszelakiego rodzaju czerwonymi mięsami.
Składniki: 100% oliwa niefiltrowana extra virgin z oliwek włoskich odmian: Bosana, Coratina i Ogliarola, w zmiennych proporcjach.
Oliwa zamknięta jest w butelce z ciemnego zielonego szkła, które chroni smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze przed negatywnym wpływem światła.
Objętość: 1000 ml
Wyprodukowano we Włoszech.
Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!
Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!
Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)