Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Pesto Genovese - klasyczne zielone pesto bazyliowe z bazylią Basilico Genovese DOP
Masa netto: 130g
Pesto, prawdziwa włoska doskonałość zamknięta w słoiku, a zarazem jeden z najpopularniejszych sosów, wspaniałych, jako dodatek do makaronów świeżych i suchych.
Wystarczy otworzyć słoik Pesto Genovese, aby delektować się niepowtarzalnymi smakami liguryjskiej kuchni. Pesto zielone od Carli, jak wszystkie ich produkty, pochodzi wyłącznie z najlepszych składników, takich jak: bazylia Basilico Genovese DOP, oliwa z oliwek extra vergine Carli, orzeszki piniowe, i oczywiście najlepsze włsokie sery: Parmigiano Reggiano DOP i Pecorino Romano DOP. Ostrożna obróbka bazylii, inspirowana tradycyjną, domową sztuką zaprawy pesto, czyni je wyjątkowo aromatycznym i pozwala na zachowanie wszystkich walorów organoleptycznych - charakterystycznej, jasnozielonej barwy, świeżości aromatu i intensywnego, autentycznego smaku - a to wszystko bez użycia konserwantów!
Co wyróżnia Pesto Genovese Carli jeszcze bardziej, to fakt, że nie jest pasteryzowane, a w związku z tym nie ulega obróbce w wysokich temperaturach. Wpływa to na jeszcze lepsze zachowanie właściwości sosu, który trafia na Twój stół, jak świeżo przygotowany - z nienaruszoną świeżością smaku, aromatu i intensywnością koloru.
Bazylia genueńska D.O.P., czyli zielone złoto Ligurii to śródziemnomorska roślina o długiej, antycznej historii użycia w kuchni. Ta aromatyczna szmaragdowa roślina znajduje w Ligurii idealne środowisko i podłoże do rozwoju, który gwarantuje jej niepowtarzalny aromat. Dzięki odpowiednim metodom uprawy, a także jej liguryjskiemu pochodzeniu, stała się typowym produktem z chronioną nazwą pochodzenia (D.O.P.). Jej liście, średnie, owalne, delikatne, wypukłe i jasnozielone, mają wyważony aromat i smak, którego równowaga nie występuje u żadnej innej odmiany.
Główna bohaterka pesto i minestrone, bazylia liguryjska, jest symbolem prostej w przygotowaniu i pachnącej kuchni całego regionu.
Charakterystyka Pesto al Limone Carli:
Do czego najlepiej używać pesto cytrynowego Carli (oprócz makaronu oczywiście ;) ):
- na pizzy, jako aromatyczny dodatek,
- do podbicia zup jarzynowych, np. Minestrone,
- do wytrawnych wypieków,
- do pieczonych lub grillowanych ryb,
- do przygotowania grillowanych bułeczek z różnym nadzieniem (np. z bakłażanem i serem).
Składniki: oliwa z oliwek extra vergine, bazylia Basilico Genovese DOP 13%, orzeszki piniowe 8%, śmietanka, sól, ser Parmigiano Reggiano D.O.P. 0,5%, ser Pecorino Romano D.O.P. 0,5%, czosnek 0,4%, naturalne aromaty, regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy (witamina C). Zawiera mleko, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe.
Wartości odżywcze w 100g produktu: energia 2570kJ/623kcal, tłuszcz 61g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11g, węglowodany 8,3g, w tym cukry 2,7g, błonnik 1,9g, białko 9,2g, sól 3,0g.
Masa netto: 130g
Producent: Fratelli Carli, Liguria, Włochy