62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Pesto Genovese - pesto zielone z bazylią genueńską DOP, Carli 130g

Pesto Genovese - klasyczne zielone pesto bazyliowe z bazylią Basilico Genovese DOP

Masa netto: 130g 

  • 35,00 zł
  • szt.
    Niedostępny

dostawa
w 24h

darmowa dostawa
od 300 zł

zobacz jak
zapakujemy Twój produkt

Pesto al Limone - klasyczne zielone pesto bazyliowe z bazylią Basilico Genovese DOP

Pesto, prawdziwa włoska doskonałość zamknięta w słoiku, a zarazem jeden z najpopularniejszych sosów, wspaniałych, jako dodatek do makaronów świeżych i suchych.
Wystarczy otworzyć słoik Pesto Genovese, aby delektować się niepowtarzalnymi smakami liguryjskiej kuchni. Pesto zielone od Carli, jak wszystkie ich produkty, pochodzi wyłącznie z najlepszych składników, takich jak: bazylia Basilico Genovese DOP, oliwa z oliwek extra vergine Carli, orzeszki piniowe, i oczywiście najlepsze włsokie sery: Parmigiano Reggiano DOP i Pecorino Romano DOP. Ostrożna obróbka bazylii, inspirowana tradycyjną, domową sztuką zaprawy pesto, czyni je wyjątkowo aromatycznym i pozwala na zachowanie wszystkich walorów organoleptycznych - charakterystycznej, jasnozielonej barwy, świeżości aromatu i intensywnego, autentycznego smaku - a to wszystko bez użycia konserwantów!
Co wyróżnia Pesto Genovese Carli jeszcze bardziej, to fakt, że nie jest pasteryzowane, a w związku z tym nie ulega obróbce w wysokich temperaturach. Wpływa to na jeszcze lepsze zachowanie właściwości sosu, który trafia na Twój stół, jak świeżo przygotowany - z nienaruszoną świeżością smaku, aromatu i intensywnością koloru.

Bazylia genueńska D.O.P., czyli zielone złoto Ligurii to śródziemnomorska roślina o długiej, antycznej historii użycia w kuchni. Ta aromatyczna szmaragdowa roślina znajduje w Ligurii idealne środowisko i podłoże do rozwoju, który gwarantuje jej niepowtarzalny aromat. Dzięki odpowiednim metodom uprawy, a także jej liguryjskiemu pochodzeniu, stała się typowym produktem z chronioną nazwą pochodzenia (D.O.P.). Jej liście, średnie, owalne, delikatne, wypukłe i jasnozielone, mają wyważony aromat i smak, którego równowaga nie występuje u żadnej innej odmiany.
Główna bohaterka pesto i minestrone, bazylia liguryjska, jest symbolem prostej w przygotowaniu i pachnącej kuchni całego regionu.

 

Charakterystyka Pesto al Limone Carli:

  • jednorodny sos, o kremowej konsystencji,
  • połyskująca, szmaragdowo-zielona barwa, dzięki wysokiej zawartości bazylii i orzeszków piniowych,
  • smak świeży, orzeźwiający, intensywnie bazyliowy,
  • aromat harmonijny, podkreślony oliwą z oliwek extra vergine Carli, spójny, bez wyraźnej dominacji pojedynczego składnika.

 

Do czego najlepiej używać pesto cytrynowego Carli (oprócz makaronu oczywiście ;) ):

- na pizzy, jako aromatyczny dodatek,
- do podbicia zup jarzynowych, np. Minestrone,
- do wytrawnych wypieków,
- do pieczonych lub grillowanych ryb,
- do przygotowania grillowanych bułeczek z różnym nadzieniem (np. z bakłażanem i serem).

 

Składniki: oliwa z oliwek extra vergine, bazylia Basilico Genovese DOP 13%, orzeszki piniowe 8%, śmietanka, sól, ser Parmigiano Reggiano D.O.P. 0,5%, ser Pecorino Romano D.O.P. 0,5%, czosnek 0,4%, naturalne aromaty, regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy (witamina C). Zawiera mleko, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe.

 

Wartości odżywcze w 100g produktu: energia 2570kJ/623kcal, tłuszcz 61g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11g, węglowodany 8,3g, w tym cukry 2,7g, błonnik 1,9g, białko 9,2g, sól 3,0g.

 

Masa netto: 130g

Producent: Fratelli Carli, Liguria, Włochy

  • La Bottera
  • NOVELLA
  • API Food
  • Pasta Bertoli
  • Natural Boom
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • Apulia Food
  • BUSTI
  • iFerrari
  • Frantoio Moscato
  • Inaudi
  • Happy Mama
  • Deseo
  • Galfre'
  • Madama Oliva
  • Dolcezze Del Forno
  • Le Veneziane
  • Sa Marigosa
  • Acetaia Mussini
  • Verys
  • Ronco Luigina
  • Gusto Toscano
  • Simorgh S.N.C.
  • Nord Salse
  • Eurocaf
  • Blanco
  • Bonfante
  • Tiberino
  • Bortolotti Salumi
  • Fratelli CARLI
  • Galup
  • PastaJesce
  • Quore Puro
  • Fattorie Fiandino
  • San Giuliano
  • Argiolas Formaggi
  • Marilungo Campofilone
  • Le Asolane
  • IAQUILAT
  • Frescolat
  • Filippone
  • Amedei
  • Mozzarisella