Masz pytanie? 62 735 64 84
info@kuchnia-wloska.com.pl
Primer - oliwa z oliwek extravergine z Sardynii, premium
Butelka pojemność 500ml
Primer - oliwa z sardyńskich oliwek premium, extravergine
Oliwa "Primer" powstaje z oliwek odmian Bosana i Semidana, rosnących tylko na 40 hektarach najlepiej uprawianych gajów oliwnych wokół sardyńskiego Alghero. W lokalnym dialekcie“Primer” oznacza “pierwszy”. Oliwie nadano tę nazwę, by podkreślić, że tłoczona jest z oliwek absolutnie pierwszego zbioru w sezonie - jeszcze przed nastaniem ciepłych i suchych wiatrów mistralowych.
Oliwa "Primer", o intensywnym i klarownym złocistożółtym kolorze, cechuje się harmonijnym i zrównoważonym zapachem, z nutami kwiatowo-ziołowymi i owocowymi nutami jabłka i banana. Jej smak jest złożony i bogaty w smakowe niuanse, z przyjemnie gorzkimi i pikantnymi nutami oraz harmonijnymi i zdecydowanymi tonami dzikiego karczocha i świeżych dzikich ziół.
Oliwa "Primer" idealnie komponuje się z białym mięsem, rybami i skorupiakami. Stanowi fantastyczny element dressingów do sałatek z owocami morza. Jej akompaniament doda również uroku daniom warzywnym, zupom i prostym sosom.
Składniki: 100% oliwa extra virgin z oliwek sardyńskich odmian: Bosana i Semidana.
Objętość: 500 ml
Wyprodukowano we Włoszech.
Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!
Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!
Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)