Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Risotto Carnaroli z atramentem mątwy
Masa netto: 200g
Risotto Carnaroli Nero di Seppia - danie gotowe
Składniki: włoski ryż odmiany Carnaroli 96%, atrament z mątwy (w saszetce 4 g), bottarga (jaja tuńczyka żółtopłetwego, sól morska), sól, pietruszka, czosnek, oliwa z oliwek extravergine.
Może zawierać: gluten, migdały, orzechy, soję, seler naciowy, sezam, jaja
Bez glutaminianu, sztucznych dodatków.
Sposób przygotowania: Na patelni lub w garnku zagotować 700ml wody, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek; następnie wsypać zawartość opakowania i gotować pod przykryciem na średnim ogniu mieszając do czasu do czasu. Kiedy woda całkowicie się wchłonie dodać jeszcze chochlę gorącej wody, zamieszać, doprawić solą. Pozostawić około minutę, po czym dodać atrament mątwy i trochę gorącej wody, aby wszystko dobrze się wymieszało, polać odrobiną oliwy z oliwek. Można dodać podczas gotowania 4 fileciki anchois. Można też gotować jak klasyczne risotto - dodając stopniowo wodę.
Wartości odżywcze: energia: 1508 kJ//367 kcal, tłuszcze: 0,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,1 g, węglowodany: 76,8g, w tym cukry: 0g, błonnik: 0,2 g, białko: 7,4g, sól: 2,3 g
Najlepsze dania typowe dla włoskiej kuchni: makarony, risotta, kuskus, zupy, także w wersjach wegańskich – suszone składniki, które „przywracamy do życia” dodając wyłącznie wodę i oliwę z oliwek.
Dania gotowe Tiberino powstały też z myślą o podróżnikach, alpinistach, wyczynowcach przebywających często na łonie natury, bez dostępu do wygodnej kuchni.
Dania „wzięły udział” w kosmicznych misjach, zostały starannie przygotowane do wysiłku astronautów na stacjach kosmicznych.
Tiberino to rodzinna firma, którą zapoczątkował niewielki sklepik spożywczy w centrum stolicy Apulii, Bari; od czterech pokoleń kontynuowana jest rodzinna pasja do tradycyjnych włoskich smaków i walorów tamtejszej kuchni opartej na najlepszej jakości składnikach i prostocie.
Masa netto: 200g
Producent: Sudalimentia, Apulia, Włochy