Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Ryż premium odmiany Carnaroli "Classico" marki Riso Andreis z Piemontu
Masa netto: 1 kg
Ryż premium odmiany Carnaroli z Piemontu marki Riso Andreis
Ryż najwyższej jakości, uprawiany od 1945 roku, będący wynikiem skrzyżowania dwóch odmian Vialone i Lencino. Carnaroli to odmiana ryżu, która podbiła serca i podniebienia znakomitych szefów i pasjonatów kuchni dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Skrobia ryżu Carnaroli ma szczególny skład, bardzo bogaty w amylozę, dzięki czemu ziarna są zwarte i spójne; zapewnia minimalne straty podczas gotowania, gwarantuje dobrą zdolność wchłaniania płynów i substancji tłuszczowych. Idealny do najbardziej wyrafinowanych risotto i wszelkich potraw wykwintnej kuchni, również dzięki bardzo ładnej strukturze ziarna.
Ryż marki Andreis jest uprawiany na polach ryżowych w Piemoncie, w okolicy miasta Novara, gdzie znajdują się największe pola ryżowe w Europie. Tradycja upraw ryżu na tych terenach sięga wieków. Posiadłość Pagliate, wokół której od ponad 50 lat jest uprawiany nasz ryż, znajduje się w rękach rodziny baronów Andreis de Gregorio od 1850 roku. Właściciele uprawiają ryż w czystych odmianach przy użyciu najbardziej zaawansowanych technologii, a równocześnie z najwyższym poszanowaniem środowiska naturalnego. Odmiana ryżu Carnaroli jest uprawiana corocznie; po jego zbiorze ryż jest poddawany procesowi suszenia, następnie jest oczyszczany z ewentualnych nieczystości, a wreszcie pakowany. Wszystko odbywa się w rzemieślniczym trybie, co gwarantuje najwyższą jakość. Nasz ryż w porównaniu do innych dostępnych na masowym rynku charakteryzuje się świeżością, lepszym, bardziej intensywnym smakiem i świetnymi, niezmiennymi właściwościami odżywczymi.
Wartości odżywcze na 100g: energia: 358 kcal, tłuszcze: 1 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0g, węglowodany: 80g w tym cukry: 0g, białko: 7g, sól: 0,001g
Producent: Societa' Argicola Pagliate Nord Andreis De Gregorio, Piemont, Włochy
Najlepiej spożyć przed: 31.03.2024r.