Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Chlebek z Sardynii Pane Guttiau
Masa netto: 250g
Chlebek z Sardynii Pane Guttiau
Składniki: semolina z pszenicy durum, oliwa z oliwek 12%, woda, sól, drożdże piwne.
Pane Guttiau to tradycyjne pieczywo z Sardynii z dodatkiem oliwy z oliwek. Tradycja jego wytwarzania liczy sobie ponad 1000 lat, chlebek był pożywieniem sardyńskich pasterzy i rolników, ponieważ można go przechowywać przez długi czas. Wypieka się go w piecach opalanych drzewnych. Tradycyjny arkuszy tego pieczywa kształt to okrąg o średnicy około 50 cm We Włoszech chlebek nosi też nazwę carta musica, czyli papier nutowy, ze względu na to, że jest bardzo cienki.
Na Sardynii we wszystkich restauracjach, trattoriach pane guttiau oraz carasau podaje się jako pieczywo.
Wyprodukowano na Sardynii, we Włoszech
Masa netto: 250g