Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Scamorza tartufata - ser z czarnymi truflami
Kulka, masa netto ok. 250g (+/-10g)
Scamorza tartyfata - ser podpuszczkowy z mleka krowiego z czarnymi truflami
Scamorza to typowy ser otrzymywany z mleka krowiego w procesie będącym połączeniem sposobu przetwarzania charakterystycznego dla serów świeżych typu fior di latte oraz caciocavallo. To krótko dojrzewający ser typu pasta filata (sposób obróbki za pomocą rozciągania masy serowej). Scamorza występuje w wersji naturalnej, jak i wędzonej.
Składniki: pasteryzowane mleko krowie, sól, krem tartufata 1% (pieczarki, czarne oliwki, olej słonecznikowy, czarna trufla, aromat), podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego.
Nasza scamorza jest wesją naturalną z dodatkiem farszu z truflowego. Śmietankowy delikatny smak sera łączy się z charakterystycznym aromatem trufli.
Serowarnia Iaquilat to rodzinna firma z okolic Benevento w regionie Kampania, działa nieprzerwanie od 1935 roku. Wytwarza się tu rzemieślniczo charakterystyczne dla regionu sery: caciocavallo, provole, scamorze, a także "Grottone" - ser sezonowany w miejscowej grocie. Stosuje się wyłącznie mleko krowie z okolicznych wyselekcjonowanych hodowli.
Świetne do deski serów, a także na ciepło - na grilla, grzanki, zapiekanki.
Najlepiej spożyć przed: 08.08.2023
Jedna kulka, masa netto: ok. 250g (+/-10g)
Producent: Iaquilat, region Kampania, Włochy