Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Scamorza z oliwkami i pikantnym peperoncino - ser z mleka krowiego
Jedna kulka, masa netto: ok. 240g (+/-10g)
Scamorza z oliwkami i pikantnym peperoncino - ser podpuszczkowy z mleka krowiego
Scamorza to typowy ser otrzymywany z mleka krowiego w procesie będącym połączeniem sposobu przetwarzania charakterystycznego dla serów świeżych typu fior di latte oraz caciocavallo. To krótko dojrzewający ser typu pasta filata (sposób obróbki za pomocą rozciągania masy serowej). Scamorza występuje w wersji naturalnej, jak i wędzonej.
Składniki: pasteryzowane mleko krowie, sól, nadzienie ze zmielonych oliwek i peperoncino (5%), podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego.
Produkt naturalny, bez konserwantów.
Nasza scamorza jest wesją naturalną z dodatkiem farszu z oliwek i pikantnych papryczek peperoncino. Śmietankowy delikatny smak sera łączy się ze zdecydowanym smakiem oliwek i pikantnościa peperoncino.
Serowarnia Iaquilat to rodzinna firma z okolic Benevento w regionie Kampania, działa nieprzerwanie od 1935 roku. Wytwarza się tu rzemieślniczo charakterystyczne dla regionu sery: caciocavallo, provole, scamorze, a także "Grottone" - ser sezonowany w miejscowej grocie. Stosuje się wyłącznie mleko krowie z okolicznych wyselekcjonowanych hodowli.
Świetne do deski serów, a także na ciepło - na grilla, grzanki, zapiekanki.
Najlepiej spożyć przed: 08.06.2023
2 kulki związane tasiemką, masa netto: ok. 240g (+/-10g)
Producent: Iaquilat, region Kampania, Włochy