Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Friselle tradycyjne - chrupkie pieczywo pszenne z Apulii
Masa netto: 300g
Friselle Tradizionali - tradycyjne suche pieczywo pszenne z regionu Apulii
Składniki: pszenica, naturalne drożdże (mąka pszenna, woda), sól, słód jęczmienny, drożdże piwne. Może zawierać jaja, musztardę, sezam, mleko i soję.
Friselle, zwane też frese, freselle, spaccatelle to typowe dla południa Włoch (Apulii, Kalabrii i Kampanii) suche, twarde pieczywo. Mogło być znane już w średniowieczu, zwano je il pane delle crociate, czyli chleb krucjat, ze względu na fakt, że można je łatwo i długo przechowywać podczas pielgrzymek czy po prostu bardzo długich wędrówek. Każdy region ma swoje własne sposoby ich wytwarzania, a także podawania.
Friselle przyrządzamy poprzez zamoczenie ich dosłownie przez parę sekund w wodzie z odrobiną soli, po ich wyjęciu okrągłe friselle "wpiją" wodę i zmiękną. Podajemy je jak bruschetta, np. z pomidorkami z czosnkiem, polane oliwą, można dodać anchois, oliwki, czy kawałki mozzarelli.
Ciekawostka - w dawnych czasach friselle ze względu na długi czas przechowywania służyły jako zamiennik chleba, rybacy zabierali je ze sobą i moczyli po prostu w morskiej wodzie.
Masa netto: 300g (6 okrągłych kawałków)
Producent: Apulia Food, region Apulia, Włochy
Najlepiej spożyć przed: 08.2025