Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Makaron orecchiette z pszenicy durum z dodatkiem pszenicy palonej "Grano Arso"
Masa netto: 500g
Makaron orecchiette z pszenicy durum z dodatkiem palonej pszenicy "Grano Arso"
Składniki: semolina z pszenicy durum, semolina z pszenicy palonej "grano arso" 20%. Może zawierać soję.
"Grano Arso" czyli palona pszenica, to tradycyjny sposób obróbki tego zboża w regionie Apulii wywodzący się z odległych czasów i tradycji ubogich rolników, którzy z resztek pozostałych na polach ziaren przygotowywali mąkę. Jedynym sposobem łatwego zebrania ziarna pszenicy pozostawionego na ziemi było spalenie ścierniska. Właściciele ziemscy pozwolili rolnikom zebrać spalone ziarna pszenicy, które stanowiły dla nich wielki zasób, ponieważ cena białej mąki była zbyt wysoka, aby kupić odpowiednią ilość. Zmielone w kamiennych młynach lub moździerzach spalone ziarna pszenicy mieszano z znikomą ilością białej mąki: w rezultacie powstała pełnoziarnista mąka.
Dzisiaj nasiona pszenicy nie są już palone, ale łuskane i wypiekane w piecach, co nadaje ciekawego posmaku dymu z nutą orzechów i karmelu. Produkty z palonej pszenicy "grano arso" stają się we Włoszech coraz bardziej modne i popularne.
Format orecchiette jest typowy dla regionu Apulii, najpopularniejszym daniem są orecchiette al cime di rapa, czyli z dodatkiem kwiatów brokułu, które są często jadane w Apulii.
Masa netto: 500g
Producent: Apulia Food, region Apulia, Włochy
Spożyć przed: 06.07.22