62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Makaron orecchiette z paloną pszenicą "grano arso", 500g

Makaron orecchiette z pszenicy durum z dodatkiem pszenicy palonej "Grano Arso"

Masa netto: 500g

  • 11,00 zł
  • szt.
    Niedostępny

dostawa
w 24h

darmowa dostawa
od 300 zł

zobacz jak
zapakujemy Twój produkt

Makaron orecchiette z pszenicy durum z dodatkiem palonej pszenicy "Grano Arso"

Składniki: semolina z pszenicy durum, semolina z pszenicy palonej "grano arso" 20%. Może zawierać soję.

"Grano Arso" czyli palona pszenica, to tradycyjny sposób obróbki tego zboża w regionie Apulii wywodzący się z odległych czasów i tradycji ubogich rolników, którzy z resztek pozostałych na polach ziaren przygotowywali mąkę. Jedynym sposobem łatwego zebrania ziarna pszenicy pozostawionego na ziemi było spalenie ścierniska. Właściciele ziemscy pozwolili rolnikom zebrać spalone ziarna pszenicy, które stanowiły dla nich wielki zasób, ponieważ cena białej mąki była zbyt wysoka, aby kupić odpowiednią ilość. Zmielone w kamiennych młynach lub moździerzach spalone ziarna pszenicy mieszano z znikomą ilością białej mąki: w rezultacie powstała pełnoziarnista mąka.

Dzisiaj nasiona pszenicy nie są już palone, ale łuskane i wypiekane w piecach, co nadaje ciekawego posmaku dymu z nutą orzechów i karmelu. Produkty z palonej pszenicy "grano arso" stają się we Włoszech coraz bardziej modne i popularne.

Format orecchiette jest typowy dla regionu Apulii, najpopularniejszym daniem są orecchiette al cime di rapa, czyli z dodatkiem kwiatów brokułu, które są często jadane w Apulii. 

Masa netto: 500g

Producent: Apulia Food, region Apulia, Włochy

Spożyć przed: 06.07.22

  • Marilungo Campofilone
  • Gusto Toscano
  • Amedei
  • Sa Marigosa
  • Simorgh S.N.C.
  • Happy Mama
  • Pasta Bertoli
  • PastaJesce
  • Quore Puro
  • La Bottera
  • Verys
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • Fattorie Fiandino
  • Dolcezze Del Forno
  • Bonfante
  • Frantoio Moscato
  • Galfre'
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • OPERA 140
  • Filippone
  • Inaudi
  • IAQUILAT
  • Bortolotti Salumi
  • Fratelli CARLI
  • Mozzarisella
  • Nord Salse
  • Eurocaf
  • Argiolas Formaggi
  • Acetaia Mussini
  • Madama Oliva
  • BUSTI
  • Le Veneziane
  • NOVELLA
  • Le Asolane
  • Frescolat
  • iFerrari
  • Galup
  • API Food
  • Apulia Food
  • Streglio
  • Natural Boom
  • Deseo
  • San Giuliano
  • Ronco Luigina
  • Tiberino