Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Objętość: 500 ml
Oliwki odmiany Biancolilla są uważane za jedną z najstarszych odmian spośród oliwek rosnących do dziś we włoskich gajach oliwnych. Gatunek ten zawdzięcza swoją nazwę wyjątkowej palecie barw, którą oliwki przybierają podczas dojrzewania - zmieniają bowiem barwę z typowego, zielonego koloru, stopniowo przechodząc przez odcienie czerwieni i fioletu. Bukiet aromatów oliwy Biancolilla charakteryzuje się owocowymi nutami, z przyjemnymi korzennymi niuansami. Oliwa ma zbalansowany, lekko mglisty zielony kolor, ze złotymi refleksami. Smak Monocultivar Biancolilla przywodzi na myśl dojrzałe owoce, lekkie nuty karczocha, traw i migdałów.
Oliwy z oliwek Monocultivar Carli, pozyskiwane z oliwek wyłącznie pojedynczej odmiany i nie są filtrowane mechanicznie, lecz pozostawiane naturalnemu procesowi dekantacji. Świeżo wytłoczona oliwa przechowywana jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej, chroniącej olej przed działaniem światła, w pomieszczeniach o kontrolowanej temperaturze. W tak ściśle określonych warunkach oliwa poddaje się swobodnemu procesowi dekantacji, w którym osad, cząstki stałe i pozostałości wody z wyciśniętych oliwek osiadają na dnie zbiornika. Czysty olej unoszący się przy szczycie zbiornika, pozbawiony naturalnych oliwkowych zanieczyszczeń, jest pobierany i butelkowany, by móc zagościć na Waszych talerzach i zachwycić Wasze podniebienia. Cierpliwie przeprowadzony proces filtracji, z użyciem najbardziej podstawowej metody, czyli dekantacji, jest gwarantem zachowania wszystkich najistotniejszych właściwości oliwy z oliwek - począwszy od cech organoleptycznych, takich jak smak i zapach, kończąc na nienaruszonym składzie chemicznym i bogactwie najcenniejszych związków chemicznych, które czynią oliwę eliksirem młodości i zdrowia.
Oliwa zamknięta w butelce z ciemnego szkła
Objętość: 500ml
Producent: Fratelli Carli, Liguria, Włochy