62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Oliwa z oliwek extra vergine DOP Sardegna, 500ml

Oliwa extra virgin "Sardegna DOP" z mieszanki dwóch sardyńskich odmian oliwek, z apelacją chronionej nazwy pochodzenia ChNP

Pojemność: 500 ml

  • 62,00 zł
  • szt.
    Niedostępny

dostawa
w 24h

darmowa dostawa
od 300 zł

zobacz jak
zapakujemy Twój produkt

Oliwa extra virgin "Sardegna DOP" z mieszanki dwóch sardyńskich odmian oliwek

Charakterystyka oliwy "Sardegna DOP":

Oliwa "Sardegna DOP" jest wyrazem cech charakterystycznych dla sardyńskich oliw. Tłoczona jest z oliwek odmian Bosana i Semidana, uprawianych na północno-zachodnich wybrzeżach Sardynii, na terenach o nieskazitelnie czystym powietrzu, z dostępem do ożywczej śródziemnomorskiej bryzy i promieni gorącego sardyńskiego słońca. Oliwa "Sardegna DOP", o intensywnym złocistożółtym kolorze z zielonymi refleksami, cechuje się intensywnym ziołowym aromatem. Jej smak jest przyjemnie gorzki i pikantny, harmonijny, z mieszanką nut pomidorowych, karczochowych i selerowych.

Oliwa "Sardegna DOP" idealnie komponuje się z prostymi daniami - stworzonymi z niewielu składników - i pomaga podkreślić ich naturalne, swoiste smaki. Jej akopaniament doda również uroku daniom warzywnym, zupom i prostym sosom.

Składniki: 100% oliwa extra virgin z oliwek sardyńskich odmian: Bosana i Semidana, w zmiennych proporcjach.

Oliwa zamknięta jest w butelce z ciemnego szkła, które chroni smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze przed negatywnym wpływem światła.

Objętość: 500 ml

Wyprodukowano we Włoszech.

 

Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!

Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.

Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!

Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)

  • Frescolat
  • Marilungo Campofilone
  • Sa Marigosa
  • Amedei
  • Fratelli CARLI
  • Inaudi
  • Argiolas Formaggi
  • Deseo
  • Mozzarisella
  • Tiberino
  • Eurocaf
  • Verys
  • Madama Oliva
  • API Food
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • La Bottera
  • Pasta Bertoli
  • Bonfante
  • Dolcezze Del Forno
  • Blanco
  • Gusto Toscano
  • Le Veneziane
  • Happy Mama
  • San Giuliano
  • PastaJesce
  • NOVELLA
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • Galfre'
  • ManaPulia
  • Apulia Food
  • Simorgh S.N.C.
  • Fattorie Fiandino
  • IAQUILAT
  • Galup
  • iFerrari
  • Quore Puro
  • Nord Salse
  • Frantoio Moscato
  • BUSTI
  • Le Asolane
  • Filippone