Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Oliwa extra virgin "San Giuliano BIO" z z mieszanki włoskich odmian oliwek pochodzących z ekologicznych upraw
Objętość: 500 ml
Charakterystyka oliwy "San Giuliano BIO":
Oliwa "San Giuliano BIO" tłoczona jest z oliwek odmian Coratina, Ogliarola, Bosana i Semidana, dojrzewających w gajach oliwnych, które od lat 90. XX wieku nieprzerwanie spełniają, pod czujnym okiem kontrolerów, najbardziej restrykcyjne wymogi dotyczące upraw ekologicznych. Oliwa "San Giuliano BIO" cechuje się złocistym kolorem, naginającym się w kierunku zieleni - klarownym, lecz nieco mglistym. Jej zapach balansuje pomiędzy średnim a intensywnym aromatem owocowo-oliwkowym, z nutami pachnących ziół i jabłek. "San Giuliano BIO" jest zdecydowana i pełna w smaku, z wyważoną pikantnością i lekką goryczką.
Oliwa "San Giuliano BIO" to trafiony dodatek do dań rybnych - zarówno pieczonych, jak i na surowo. Jej smak dobrze łączy się z dojrzałymi serami, daniami na bazie grzybów lub strączków. Jej smakowe walory są wyraźne zwłaszcza w towarzystwie mięs białych i czerwonych.
Składniki: 100% oliwa extra virgin z oliwek* włoskich odmian: Bosana, Semidana, Coratina i Ogliarola, w zmiennych proporcjach.
*Oliwki pochodzą z upraw ekologicznych.
Oliwa zamknięta jest w butelce z ciemnego szkła, które chroni smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze przed negatywnym wpływem światła.
Objętość: 500 ml
Wyprodukowano we Włoszech.
Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!
Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!
Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)