Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Oliwa extra virgin "Sardegna DOP" z mieszanki dwóch sardyńskich odmian oliwek, z apelacją chronionej nazwy pochodzenia ChNP
Pojemność: 500 ml
Charakterystyka oliwy "Sardegna DOP":
Oliwa "Sardegna DOP" jest wyrazem cech charakterystycznych dla sardyńskich oliw. Tłoczona jest z oliwek odmian Bosana i Semidana, uprawianych na północno-zachodnich wybrzeżach Sardynii, na terenach o nieskazitelnie czystym powietrzu, z dostępem do ożywczej śródziemnomorskiej bryzy i promieni gorącego sardyńskiego słońca. Oliwa "Sardegna DOP", o intensywnym złocistożółtym kolorze z zielonymi refleksami, cechuje się intensywnym ziołowym aromatem. Jej smak jest przyjemnie gorzki i pikantny, harmonijny, z mieszanką nut pomidorowych, karczochowych i selerowych.
Oliwa "Sardegna DOP" idealnie komponuje się z prostymi daniami - stworzonymi z niewielu składników - i pomaga podkreślić ich naturalne, swoiste smaki. Jej akopaniament doda również uroku daniom warzywnym, zupom i prostym sosom.
Składniki: 100% oliwa extra virgin z oliwek sardyńskich odmian: Bosana i Semidana, w zmiennych proporcjach.
Oliwa zamknięta jest w butelce z ciemnego szkła, które chroni smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze przed negatywnym wpływem światła.
Objętość: 500 ml
Wyprodukowano we Włoszech.
Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!
Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!
Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)