Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Taralli z paloną pszenicą - przekąska, rodzaj chrupkiego pieczywa typu obwarzanek, tradycyjnego dla regionu Apulia.
Masa netto: 300g
Taralli z paloną pszenicą "grano arso" - przekąska, rodzaj chrupkiego pieczywa typu obwarzanek, tradycyjnego dla regionu Apulia.
Składniki: pszenna mąka włoska, oliwa z oliwek, pszenica palona 13% (mąka z wypiekanej pszenicy), białe wino, oliwa extra vergine z oliwek, sól.
Mogą zawierać śladowe ilości sezamu i mleka.
Taralli firmy Apulia Food są wytwarzane w sposób tradycyjny - ręcznie formowane w małe krążki najpierw są wrzucane do wrzątku, a następnie wypiekane w piecu przez około 30 minut. Producent stosuje najlepszej jakości składniki włoskiego pochodzenia.
"Grano Arso" czyli palona pszenica, to tradycyjny sposób obróbki tego zboża w regionie Apulii wywodzący się z odległych czasów i tradycji ubogich rolników, którzy z resztek pozostałych na polach ziaren przygotowywali mąkę. Jedynym sposobem łatwego zebrania ziarna pszenicy pozostawionego na ziemi było spalenie ścierniska. Właściciele ziemscy pozwolili rolnikom zebrać spalone ziarna pszenicy, które stanowiły dla nich wielki zasób, ponieważ cena białej mąki była zbyt wysoka, aby kupić odpowiednią ilość. Zmielone w kamiennych młynach lub moździerzach spalone ziarna pszenicy mieszano z znikomą ilością białej mąki: w rezultacie powstała pełnoziarnista mąka.
Dzisiaj nasiona pszenicy nie są już palone, ale łuskane i wypiekane w piecach, co nadaje ciekawego posmaku dymu z nutą orzechów i karmelu. Produkty z palonej pszenicy "grano arso" stają się we Włoszech coraz bardziej modne i popularne.
Taralli to świetna przekąska, zastąpi pieczywo, doda smaku przystawkom, świetnie komponuje się z serami, czy wędlinami.
Masa netto: 300 g
Producent: Apulia Food, region Apulia, Włochy