62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Deseo Cantuccini

Deseo Cantuccini - historia toskańskich ciastek

Cantuccini to typowe ciasteczka z Toskanii, które zostały wynalezione w 1858 roku w pracowni cukiernika Antonio Mattei w Prato. Do dziś ciastka z Prato - biscotti di Prato, to druga funkcjonująca we Włoszech nazwa. Historyczna siedziba istnieje do dziś, odrestaurowano oryginalne szyldy, gdzie można przeczytać o nagrodach otrzymanych na wielkich światowych wystawach w Londynie w 1862 r. i Paryżu w 1867r, a także: "Tu narodziły się Biscotti di Prato". Na początku XX wieku zachowując w nazwie nazwisko wynalazcy cantuccini, tradycje i oryginalne receptury przejęła rodzina Pandolfini, której już trzecia generacja wytwarza słodkości w Prato. W 2001 roku właściciele firmy otworzyli nowe laboratorium o nazwie Deseo, gdzie opracowuje się nowe receptury oraz kontynuuje tradycyjne przepisy w nowych, ciekawych, nowoczesnych graficznie opakowaniach.

Cantuccini - jak się je wytwarza i degustuje

O cantuccini wspomina już w 1861 roku historyczny słownik języka włoskiego wydawany przez Akademię Della Crusca. Opisuje je jako ciastko w kromkach z mąki, cukru i jajek. Jednak to Antonio Mattei opracował recepturę, która została później uznana za klasyczną (czyli koniecznie z dodatkiem migdałów ze skórkami) i nagrodzona na światowej wystawie w Paryżu. Klasyczne cantuccini to połączenie mąki, cukru, jajek, migdałów, a tylko najwyższa jakość podstawowych składników decyduje o smaku tych ciasteczek.

Deseo stosuje wyłącznie jajka od kur z wolnego wybiegu, wyselekcjonowane rodzaje mąk i masła włoskiego, migdały z Apulii, orzechy laskowe z apelacją geograficzną IGP z Piemontu, czy czekoladę Michel Cluizel. Inne dodatki cantuccini to wyraz fantazji i wyrafinowania cukierników Deseo: skórki pomarańczy, czy pistacje. Warto zwrócić uwagę na cantuccini i ciastka w wersji wegańskiej, gdzie masło zastąpiono oliwą z oliwek i zrezygnowano z jajek.

Degustacja cantuccini to w Toskanii rodzaj rytuału. Na zakończenie posiłku, jako deser zajada się je maczając w typowym toskańskim winie likierowym o nazwie Vin Santo. Włosi zanurzają je także w kawie espresso.

Inne ciasteczka od Deseo

W naszym sklepie można także kupić inne słodkości od Deseo - ciasteczka maślane, np. z olejkiem różanym, czy z dodatkiem rodzynek, orzeszków piniowych i peperoncino, a także z linii Crunch - kruche ciasteczka cytrynowe, czy kokosowe. Warto też pamiętać o wytrawnych ciasteczkach z pomidorem i oregano, czy z czarną truflą - świetne do aperetifów, zup i sałatek.

 

Pełnoziarniste ciasteczka maślane 300g
Do koszykaNiedostępny
  • Sa Marigosa
  • NOVELLA
  • Bonfante
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • Natural Boom
  • Bortolotti Salumi
  • Frantoio Moscato
  • Le Veneziane
  • Blanco
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • PastaJesce
  • Quore Puro
  • BUSTI
  • API Food
  • Tiberino
  • Fratelli CARLI
  • Galup
  • Dolcezze Del Forno
  • Eurocaf
  • Verys
  • iFerrari
  • Marilungo Campofilone
  • Pasta Bertoli
  • Fattorie Fiandino
  • Simorgh S.N.C.
  • San Giuliano
  • Inaudi
  • La Bottera
  • Ronco Luigina
  • Le Asolane
  • Frescolat
  • Deseo
  • Gusto Toscano
  • Argiolas Formaggi
  • Apulia Food
  • Happy Mama
  • Acetaia Mussini
  • Madama Oliva
  • IAQUILAT
  • Filippone
  • Nord Salse
  • Galfre'
  • Amedei
  • Mozzarisella