Włoskie przekąski - odkryj smak Italii!
Przekąski, czyli po włosku antipasti, to szeroki temat i ogromny wybór pysznych specjałów. W zależności od regionu, w którym się znajdujemy, każda włoska restauracja zaoferuje nam zarówno klasyczne, jak i typowo regionalne pyszności. Do klasyków należą z pewnością szynka parmeńska z melonem, mozzarella z pomidorami, wybór włoskich wędlin, czy serów - to już w zależności od regionu, a wszystko z dodatkiem naprawdę wysokiej jakości włoskiego chleba oraz paluszków grissini - typowo piemonckiego, ale rozpowszechnionego w całej Italii pieczywa. Pamiętajmy, że włoska kuchnia opiera się na prostocie, ale jednocześnie na produktach najwyższej jakości.
Włoskie przekąski, które znajdziecie w naszym sklepie to wybór specjałów zarówno z północy Włoch - Piemontu, przez Ligurię, Toskanię, aż na południe - Apulię i Sardynię. Przy ich doborze kierowaliśmy się tym, aby polski smakosz mógł przygotować z nich zarówno szybką przekąskę do wieczornego aperitifu, niezobowiązującą małą kolację z przyjaciółmi, jak i do codziennych posiłków.
Skomponuj swój własny zestaw przekąsek włoskich!
Typowy talerz włoskich przekąsek można skomponować z takich specjałów, jak serca karczochów, zielone i czarne oliwki, suszone pomidory w oliwie z oliwek, sałatki na bazie tuńczyka i warzyw oraz oczywiście włoskie sery i wędliny. Polecamy także szybkie bruschetty z dodatkiem kremów z karczochów, kremu z bakłażana, czy papryki. Świetnym uzupełnieniem naszych przystawek będą typowe dla Apulii obwarzanki taralli oraz paluszki treccine - wypiekane tradycyjnie, o różnych smakach. Karczochy w oleju, czy kapary w soli mogą stanowić podstawę pysznego, pomidorowego sosu do makaronu. Jesteśmy przekonani, że nasze włoskie przekąski zainspirują wszystkich do kulinarnych eksperymentów i poszukiwań nowych smaków.