62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Madama Oliva

Historia firmy Madama Oliva – tradycja i nowoczesność

Historia firmy Madama Oliva zaczyna się w Castel Madama, małej miejscowości na wschód od Rzymu, gdzie niektóre rodziny obrabiały, suszyły i sprzedawały lokalne zielone i czarne oliwki stołowe na pobliskich targach. Rodzina Mancini wyróżniła się w tej działalności zaangażowaniem i pasją, a łącząc tradycję z coraz bardziej zaawansowanymi technologiami przemysłowymi, od razu osiągnęła zaskakujące rezultaty.

To wyobraźnia czerpana z doświadczenia, znajomość produktu i nieustanna miłość do oliwek towarzyszyły rodzinie Mancini w długiej podróży, podjętej wspólnie z niektórymi z głównych plantatorów oliwek w Castel Madama, która doprowadziła do narodzin firmy Madamy Oliva w 1989 roku w Carsoli.

W ciągu kilku lat Madama Oliva stała się nie tylko głównym dostawcą świeżych oliwek pakowanych do włoskiego handlu, ale także pierwszą włoską firmą eksportującą do Stanów Zjednoczonych i Japonii. Dziś Madama Oliva to marka obecna na pięciu kontynentach, a jej nazwa jest synonimem doskonałych produktów typowych dla diety śródziemnomorskiej, wytwarzanych według tradycyjnych włoskich receptur.

Najwyższa jakość i certyfikaty produktów Madama Oliva

Codziennie sprawdzany jest każdy etap przetwarzania, aby produkty były bezpieczne z higieniczno-sanitarnego punktu widzenia, zdrowe, ponieważ nie zawierają konserwantów, barwników i wszelkiego rodzaju dodatków, dobre, ponieważ powstały według typowych receptur włoskiej tradycji. Procesy przetwarzania oliwek nie zmieniają właściwości organoleptycznych i właściwości przetwarzanych oliwek: ich smaku, zapachu i konsystencji. Nawet przechowywanie surowca w specjalnych pomieszczeniach i chłodniach pozwala zachować niezmienione główne cechy oliwek i doskonale je zakonserwować.

Wewnętrzne laboratorium przeprowadza kontrole chemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne na każdym etapie i dla każdej partii produkcyjnej. Firma korzysta również z wiedzy akredytowanych laboratoriów zewnętrznych do przeprowadzania różnorodnych analiz, posiada liczne wymagane certyfikaty.

Specjały Madama Oliva – oliwki i warzywa, czyli tradycyjne włoskie receptury

Linie produktów Madama Oliva to przede wszystkim świeże oliwki włoskie: duże oliwki zielone z Castelvetrano na Sycylii, oliwki czarne odmiany Leccino bez pestek z przyprawami, ciemne oliwki greckie pieczone (receptura typowo włoska), włoskie oliwki słynnej odmiany Cerignola z Apulii – bardzo duże, całe, w zalewie, czy jako mix włoskich oliwek z przyprawami.

Firma wytwarza też pyszne kremy - pasty z oliwek w poręcznych opakowaniach, z których można je łatwo wyciskać na grzanki, tarty, pizzę, makaron włoski – kremy/pasty oliwkowe, kremy/pasty oliwkowo-karczochowe, pikantne kremy/pasty z oliwek i papryczek peperoncino.

W ofercie Madama Oliva nie brakuje też typowych włoskich przekąsek, jak suszone pomidory z dodatkiem kaparów, czy marynowany czosnek z kaparami i suszonymi pomidorami. Takie warzywne specjały na pewno pozwolą na przygotowanie wielu zdrowych posiłków, takich jak chociażby wyśmienite dania włoskie z makaronem, których smak wydobędzie pasta z oliwek czy suszone pomidory w oleju.

  • Ronco Luigina
  • Frescolat
  • Fratelli CARLI
  • Dolcezze Del Forno
  • Filippone
  • Sa Marigosa
  • Galup
  • San Giuliano
  • PastaJesce
  • Le Asolane
  • Mozzarisella
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • Frantoio Moscato
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • Blanco
  • Amedei
  • La Bottera
  • Tiberino
  • Eurocaf
  • Madama Oliva
  • Nord Salse
  • Marilungo Campofilone
  • Galfre'
  • Natural Boom
  • Simorgh S.N.C.
  • Le Veneziane
  • BUSTI
  • Pasta Bertoli
  • Deseo
  • Bortolotti Salumi
  • NOVELLA
  • Verys
  • Fattorie Fiandino
  • Gusto Toscano
  • IAQUILAT
  • Argiolas Formaggi
  • Inaudi
  • API Food
  • Quore Puro
  • Happy Mama
  • Acetaia Mussini
  • iFerrari
  • Apulia Food
  • Bonfante