62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Parmezan i Sery Włoskie

Sery włoskie – odkryj te wspaniałe smaki

Sery włoskie to kategoria, bez której ciężko wyobrazić sobie kuchnię słonecznej Italii. Zachwycają swoimi różnorodnymi aromatami i tym, jak wspaniale komponują się z wieloma potrawami, podkreślając ich smak lub nadając mu zupełnie nowego charakteru. Bogactwo serów sprawia, że możesz wykorzystać je w wielu potrawach – mozzarella wzbogaci smak pizzy, ser parmezan i inne sery dojrzewające świetnie połączą się z makaronem, wyrazista gorgonzola wydobędzie nowe aromaty z sałatki, a mascarpone doda kremowości przepysznemu tiramisu. Bez względu na to, jakich smaków szukasz, na pewno znajdziesz je wśród włoskich serów, które proponujemy!

Włoskie sery – co musisz o nich wiedzieć?

Szeroki katalog produktów, które proponujemy, obejmuje tradycyjne włoskie sery. Wśród nich znajdziesz sery długo, średnio i krótko dojrzewające, z mleka krowiego, owczego czy koziego. Gdzie powstają? Północ Włoch to miejsce wytwarzania serów z mleka krowiego. To sery twarde, takie jak cieszący się ogromną popularnością parmezan czy zachwycający swoim aromatem Grana Padano. Jeśli lubisz sery owcze, podczas ich jedzenia udajesz się na smakowitą wycieczkę do środkowej części Włoch, gdyż to właśnie tam powstają. Na południu kraju wytwarzane są miękkie sery włoskie z obu rodzajów mleka – krowiego i owczego.

Wszystkie włoskie sery sprowadzamy z rodzinnych serowarni, gdzie wytwarza się specjały zgodnie z włoską tradycją serowarską, z poszanowaniem zwierząt i w oparciu o wyłącznie włoskie mleko i inne najwyższej jakości składniki.

Decydując się na sery włoskie, które proponujemy, możesz odbyć kulinarną podróż w takie regiony Włoch, jak Sardynia, Toskania, Piemont, Lombardia czy Emilia-Romania. Wybraliśmy sery z wszystkich tych regionów, aby dać Ci bogactwo ich smaków. Mamy także sery wegańskie z podpuszczką roślinną, które również zachwycą Cię swoim aromatem!

Każdy smakosz powinien spróbować serów z Włoch, które proponujemy. To wspaniały sposób na poznanie włoskich smaków – tak naprawdę bez wychodzenia z domu! Świetnie sprawdzają się w potrawach na ciepło i na zimno, słodkich i wytrawnych. Różnego rodzaju makarony, pizza, sałatki, desery, ciasta to tylko część możliwości, jakie dadzą Ci sery z Włoch.

Sery z Włoch a oznaczenie DOP

Wybierając sery włoskie, warto zwrócić uwagę, czy posiadają one oznaczenie DOP. Co to oznacza? W tłumaczeniu na język polski jest to “Chroniona nazwa pochodzenia”. Wyroby oznaczone tym skrótem mają mocne powiązania geograficzne z obszarem, na którym są wytwarzane. Dodatkowo ważne są takie czynniki jak: oryginalna receptura, klimat i tradycje rolnicze oraz kulturowe. Jednym z takich produktów jest Parmezan Reggiano, jednak to szczególne oznaczenie znajdziesz także na innych włoskich serach, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

Ser parmezan – z nim poczujesz wyjątkowy smak Włoch!

Czym byłaby włoska kuchnia bez parmezanu? Geograficznym sercem tego sera jest region Emilia-Romania. Obejmuje on obszary na południe od rzeki Pad, wokół włoskich miast, takich jak Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia czy Mantua. To właśnie w tych miejscach wytwarza się ser parmezan, który może szczycić się oznaczeniem DOP. Jest sezonowany nawet do 30 miesięcy, aby wydobyć z niego smak oraz aromat.

Ser parmezan powstaje w serowarniach zrzeszonych w Konsorcjum Parmigiano Reggiano, według ściśle określonych reguł, wymogów i tradycji. Możesz zdecydować się na parmezan ser z małej rodzinnej serowarni Antica Latteria Ducale zrzeszonej w Konsorcjum Parmigiano Reggiano, który proponujemy.

Firma zdołała połączyć kryteria i rygory tradycji wytwarzania parmezanu z nowoczesną technologią produkcji. Cały proces – od wypasu krów, sposobu ich hodowli w małym gospodarstwie, po wszystkie etapy tradycyjnego wytwarzania i sezonowania parmezanu odbywają się w obrębie i pod kontrolą jednej serowarni, która działa już od 1947 roku.

Tradycyjny parmezan włoski – to nie tylko sam smak

Ser parmezan jest smaczny i aromatyczny. Nie są to jednak jego jedyne zalety.

We Włoszech wszyscy wiedzą, jak duże znaczenie dla zdrowia mają włoskie sery, a wśród nich na pierwsze miejsce wysuwa się parmezan. Praktycznie nie zawiera laktozy oraz jest łatwo i szybko trawiony. Idealnie nadaje się zatem dla osób cierpiących na różne dolegliwości układu trawiennego, które nie potrafią odmówić sobie tego przysmaku.
Ze względu na wysoką zawartość protein jest polecany w diecie dzieci, sportowców i wszystkich dbających o zbilansowane zdrowe odżywianie. Jak zatem widać, niemalże każdy może jeść parmezan.

A z czym jeść ser parmezan? To świetny dodatek do pizzy, zapiekanek, sosów, zup i wszystkich ciepłych dań! Nic nie stoi także na przeszkodzie, by spożywać go solo, tak jak inne sery z Włoch.

Najlepsze sery z Włoch – wybierz zakupy w sprawdzonym miejscu

Sery włoskie muszą spełnić wiele kryteriów, aby odznaczały się odpowiednią jakością i charakterystycznym smakiem. Dlatego tak ważne jest aby zakupić je w sprawdzonym miejscu, które pozyskuje te ważne elementy kuchni Italii z pewnego źródła. Wiemy, jak duże znaczenie ma to dla smaku serów, a tym samym potraw, które powstaną z ich udziałem. Dlatego możesz być pewien, że wybierając zakupy u nas, zyskujesz jednocześnie pewność, że wybierasz to, co najlepsze – włoskie sery pełne aromatu i wyróżniające się smakiem nie do podrobienia.

Sery włoskie – sklep Kuchnia Włoska zaprasza na zakupy!

Jeśli interesują Cię różnorodne sery włoskie, sklep Kuchnia Włoska jest dokładnie tym miejscem, którego szukasz. Ser parmezan oraz Pecorino Romano z certyfikatem DOP, sery dojrzewające z różnymi dodatkami, Caciocavallo, Gran Kinara czy ricotta to jedynie część naszych propozycji!

Dbamy nie tylko o najwyższą jakość produktów, ale także szeroki asortyment, dzięki czemu zamówisz nie tylko sery z Włoch, ale i różnorodne przysmaki z wielu różnych kategorii. To wygodne rozwiązanie – wszystkie składniki kupisz w jednym miejscu, bez wychodzenia z domu, a do tego z darmową dostawą od 300 zł!

Gwarantujemy bezpieczeństwo zakupów. Aby produkty dotarły do Ciebie w nienaruszonym stanie, dbamy o ich odpowiednią ochronę podczas transportu. Dodatkowo zapewniamy szybką wysyłkę, dzięki czemu możesz cieszyć się zachwycającymi włoskimi smakami w krótkim czasie od złożenia zamówienia.

Serdecznie zapraszamy na zakupy – ser parmezan i inne wspaniałe włoskie sery już na Ciebie czekają!

Marzolino Toscano 1.080 kg
Do koszykaNiedostępny
  • Natural Boom
  • Marilungo Campofilone
  • Fattorie Fiandino
  • Fratelli CARLI
  • iFerrari
  • Ronco Luigina
  • Dolcezze Del Forno
  • Inaudi
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • Filippone
  • Blanco
  • Sa Marigosa
  • Tiberino
  • San Giuliano
  • BUSTI
  • Pasta Bertoli
  • Bonfante
  • Eurocaf
  • Quore Puro
  • NOVELLA
  • Argiolas Formaggi
  • Mozzarisella
  • Happy Mama
  • Gusto Toscano
  • Verys
  • Madama Oliva
  • Acetaia Mussini
  • IAQUILAT
  • La Bottera
  • Apulia Food
  • Le Veneziane
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • API Food
  • Deseo
  • Bortolotti Salumi
  • PastaJesce
  • Nord Salse
  • Galfre'
  • Frescolat
  • Simorgh S.N.C.
  • Frantoio Moscato
  • Le Asolane
  • Amedei
  • Galup