62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Amedei

Czekolady Amedei - podróż do świata czekolad

Smakowanie czekolad Amedei to jak rozpoczęcie dalekiej podróży, poczucie atmosfery miejsc, gdzie wzrastały ziarna kakao, rozsmakowanie się w strukturze, aromacie, powolne odkrywanie kolejnych niespodziewanych nut smakowych.

Podróż Amedei zaczyna się od założycielki firmy, Cecilii Tessieri, która w małym laboratorium rzemieślniczym w miejscowości Pontedera w Toskanii, rozpoczęła swoje poszukiwania smaku doskonałego, krok po kroku, poprzez naukę, pasję, odkrywanie dawnych metod przetwarzania kakao. Droga rozwoju prowadzi do odległych miejsc skąd pochodzi kakao, gdzie firma Amedei odkryła plantacje najbardziej cenionych odmian. Jako pierwsza manufaktura włoska zdecydowała o przyjęciu filozofii pełnej kontroli nad całym łańcuchem produkcji swoich czekolad.

Jak wytwarza się najlepsze czekolady

Surowiec wybrany przez Amedei zostaje przywożony bezpośrednio do Toskanii, krainy kreatywności i geniuszu, gdzie przekształca się go w małe dzieła sztuki. Aby stworzyć idealne receptury najlepszych czekoladowych dzieł potrzebne są, zdaniem Cecylii Tessieri, wiedza, rygor, szacunek i zdumienie.

Wszystko zaczyna się od wyboru ziaren na najbardziej cennych, często ukrytych plantacjach kakao. Następnie kreatywność i precyzja Cecylii Tessieri przybiera kształt oryginalnych receptur. Wreszcie przychodzi czas na pracę w laboratorium, gdzie poprzez, między innymi, dobór najwyższej jakości kilku zaledwie najlepszej jakości składników, czyli ziaren kakao, cukru trzcinowego, czy mleka, owoców i orzechów powstają cenne tabliczki, praliny i kremy Amedei. 

Amedei - firma z misją i kulturowym przekazem

Dla Amedei wytwarzanie czekolada to prawdziwa misja: firma podchodzi do swoich upraw kakao z dbałością i sercem, współpracuje z plantatorami i dba o zrównoważone metody upraw i zbiorów, mając na uwadze także dobro całej mikrospołeczności kraju, w którym położona jest dana plantacja kakao. Takie podejście do podstawowego surowca w połączeniu z ogromną wiedzą, doświadczeniem w tworzeniu często innowacyjnych receptur sprawia, że firma Amedei stała się promotorem kultury czekolady, szerzenia wiedzy na temat jej najlepszych połączeń oraz metod degustacji.

Wizyty degustacyjne w Amedei

Czekolady Amedei są najczęściej nagradzane w corocznych konkursach prestiżowej Londyńskiej Akademii Czekolady w kategorii "from bean to bar", czyli od ziarna do tabliczki. Wszystkich podróżnikom chętnym na odkrycie smakowych rozkoszy polecamy degustacje, które można zamówić bezpośrednio w Amedei. Czeka Was wtedy wizyta w toskańskiej, malowniczej siedzibie firmy, gdzie można spróbować gamy specjałów: od tabliczek mlecznych, z dodatkami, przez najbardziej wyrafinowane ciemne czekolady, a także praliny, czy, jeśli wystarczy siły, filiżankę gorącej pitnej czekolady.

  • San Giuliano
  • Blanco
  • Mozzarisella
  • BUSTI
  • API Food
  • Simorgh S.N.C.
  • iFerrari
  • Bonfante
  • PastaJesce
  • Acetaia Mussini
  • Dolcezze Del Forno
  • Tiberino
  • Frescolat
  • Amedei
  • Nord Salse
  • Le Veneziane
  • Sa Marigosa
  • La Bottera
  • Galup
  • Bortolotti Salumi
  • IAQUILAT
  • Le Asolane
  • Pasta Bertoli
  • Marilungo Campofilone
  • NOVELLA
  • Madama Oliva
  • Deseo
  • Argiolas Formaggi
  • Verys
  • Gusto Toscano
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • Happy Mama
  • Inaudi
  • Galfre'
  • Fattorie Fiandino
  • Eurocaf
  • Ronco Luigina
  • Apulia Food
  • Frantoio Moscato
  • Natural Boom
  • Filippone
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • Quore Puro
  • Fratelli CARLI